Ga naar inhoud
Een vrouw schraapt fijngesneden knoflook van een mes in een glazen potje.

Zelf knoflooksaus maken: romig, fris en vol smaak

Of je nu een buffet organiseert, een feestje viert of gewoon zin hebt in wat extra smaak bij het eten: zelf knoflooksaus maken is altijd een goed idee. Het is niet voor niets één van de favoriete sausjes van ons Nederlanders.  

En goed nieuws: je hebt geen potje uit de supermarkt nodig!  Zelf knoflooksaus maken is makkelijk, snel, gezonder én veel smaakvoller. Of je nu fan bent van romige knoflooksaus op basis van mayo of liever gaat voor een frisse knoflooksaus van yoghurt, wij zetten de twee lekkerste recepten op een rij. 

Klassieke knoflooksaus van mayo 

De meest bekende en geliefde variant is knoflooksaus op basis van mayonaise. Deze knoflooksaus van mayo is romig, zacht en past perfect bij brood, salades, vlees of snacks. Je maakt het met een paar ingrediënten en het resultaat is écht smaakvoller dan dat potje dat je nog ergens in je koelkast hebt rondslingeren. 

Dit heb je nodig: 

  • 5 eetlepels mayonaise 
  • 2 à 3 tenen knoflook (geperst of fijngehakt) 
  • 1 theelepel citroensap 
  • Snufje zout en peper 
  • (Optioneel) een eetlepel crème fraîche voor extra romigheid 

Zo maak je het: 
Meng alles door elkaar in een kom. Laat de saus minimaal een half uurtje staan in de koelkast zodat de smaken goed intrekken. Proef en pas aan naar jouw smaak. Ben jij een heuse knoflookfanaat en ben je morgen een dag vrij? Voeg dan één of twee extra tenen knoflook toe. 

Frisse knoflooksaus op basis van yoghurt 

Liever een lichtere en frisse variant? Ga dan voor knoflooksaus van yoghurt! Deze saus is perfect als je een gerechten op tafel zet die een wat frissere tegenhanger nodig hebben. Denk aan gekruide gerechten of gegrilde groenten. 

Dit heb je nodig: 

  • 5 eetlepels Griekse yoghurt 
  • 2 tenen knoflook (geperst) 
  • 1 theelepel citroensap of witte wijnazijn 
  • Verse of gedroogde peterselie 
  • Snufje zout en peper 

Zo maak je het: 
Roer alles goed door elkaar in een kom. Laat ook deze saus even staan in de koelkast voor het serveren. Hoe langer je wacht, hoe sterker de knoflooksmaak. Als je meer knoflooksmaak wilt, voeg dan een extra teentje knoflook toe. 

Bewaartips voor je knoflooksaus 

Zelfgemaakte knoflooksaus is goed afgedekt zo’n 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd een schoon lepeltje om de saus uit het bakje te halen, dan blijft de saus het langst lekker. Wil je voor meerdere dagen maken? Dan is de yoghurtvariant net iets frisser en blijft vaak iets langer goed. 

Lekker bij elk buffet 

Of je nou een koude schotel, stokbrood, rauwkost of een vleesgerecht op tafel zet: met een bakje zelfgemaakte knoflooksaus maak je het áf. En zeg nou zelf, zo’n sausje in een mooi kommetje met wat verse kruiden erop ziet er ook nog eens feestelijk uit.  

Buffet bij je knoflooksaus? Kies voor De Buffetten Boer! 

Je hebt heerlijke knoflooksaus gemaakt, en nu? Bij De Buffetten boer heb je ruime keuze aan buffetten die perfect samengaan met jouw zelfgemaakte knoflooksaus. Of je nou houdt van Italiaans, vis of niet kunt kiezen: bij De Buffetten Boer geniet je van een heerlijk buffet! Inclusief: 

  • Gratis breng- en haalservice 
  • Borden, bestek en servetten 
  • Tangen en opscheplepels 
  • Opwarmschalen 
  • Levering in thermoboxen 
Delen op: