Ga naar content
Terug naar blogs

Nederlandse gerechten

Wil jij je gasten verrassen met een origineel en lekker diner? Denk dan ook eens aan het serveren van Nederlandse gerechten als buffet. Gehaktballen, boerenkool, hutspot en stoofpotjes van rundersukade, om van te smullen toch? Ideaal als je op zoek bent naar een manier om jouw gezellige avond een oer-Hollands tintje te geven. En denk je bij deze stamppotten vooral aan koud en regenachtig weer? Dit soort gerechten zijn ook een aanrader op de warmere dagen. Eigenlijk sla je met stamppot nooit de plank mis. 

Oorsprong van de stamppot

Wist je dat de stamppot eigenlijk is ontstaan op het platteland? De boeren hadden tijdens de lange oogstmaanden alle energie nodig die ze konden krijgen. Vaak werd er ook een lekker stukje vlees bij geserveerd, zodat ze weer uren zware lichamelijke arbeid konden verrichten. Het was eenvoudig te bereiden en de ingrediënten waren ook nog eens goedkoop. 

Stamppot als Hollandse maaltijd

Tegenwoordig vinden we de stamppot in elk deel van het land op de tafel. Het is echt onderdeel geworden van onze traditie, hoewel we nauwelijks nog lichamelijk zwaar werk verrichten. Dat de stamppot nog steeds populair is, ondanks de vele gerechten uit binnen- en buitenland waar we vandaag de dag de keuze uit hebben, zegt genoeg over deze succesformule.

De perfecte afsluiter voor een Hollands dagje uit

De stamppot kan bijvoorbeeld perfect in worden gezet als afsluiter of begin van een gezellig Nederlands avondje. Haal de sjoelbak weer tevoorschijn, ga koekhappen, ringwerpen of zaklopen en geniet ondertussen van de stamppotten en andere echt Nederlandse gerechten. 

Het voordeel van Nederlandse gerechten is natuurlijk ook dat er veel keuze is. Is boerenkool niet jouw favoriet, dan kun je altijd kiezen voor hutspot of zuurkool, en andersom. Zo is er voor iedereen wat. Hollandse spelletjes, een boswandeling of gewoon lekker ontspannen, niks is fijner dan de dag afsluiten met een heerlijke warme Hollandse maaltijd. Dat zal voor veel voldane blikken zorgen. 

Ken je stamppotten

Het bekendst is waarschijnlijk wel stamppot boerenkool, mede door de simpelheid. Het is in de basis niet veel meer dan gestampte aardappels en boerenkool met als kers op de taart een schepje jus, maar toch heeft het een bijzondere smaak waar we gek op zijn. En natuurlijk is het de perfecte gelegenheid voor een heerlijke rookworst. Gerelateerd aan boerenkool zijn de zuurkool en de hutspot. Stamppot zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Deze kool wordt blootgesteld aan melkzuurbacteriën, waardoor het die heerlijke zure smaak krijgt. Deze smaak past bij goed de kruimige aardappels.

Hutspot heeft als basis wortel, waardoor het een wat zachtere en zoetere smaak heeft. Dit wordt aangevuld met het scherpe van ui en eventueel wat toegevoegde kruiden. Deze drie, boerenkool, zuurkool en hutspot, zijn het klassieke Nederlandse trio en bieden voor iedereen wat. Of je neemt ze natuurlijk alle drie! Om je vingers bij af te likken zo lekker. 

3 verschillende stamppotten als buffet

Langzaam gegaarde gehaktballen en stoofpotjes

Andere typisch Nederlandse gerechten zijn natuurlijk gehaktballen en het stoofpotje van rundersukade. De heerlijke zachte smaak van dit gegaarde vlees past perfect bij de stamppotten en is echt uniek voor de Nederlandse keuken. En uiteraard kan hierbij de jus niet ontbreken! Voor velen het hoogtepunt van de boerenkool, hutspot of zuurkool.

Vooral het stoofpotje en de gehaktballen vallen zeer in de smaak bij hogere temperaturen. Nederlandse gerechten zijn als buffet gemakkelijk op te dienen en warm te houden in een chafing dish. Dat betekent dat je eet op het moment dat het jou uitkomt. Al moet je voor een echt Nederlandse maaltijd eigenlijk gewoon om zes uur aan tafel zitten! 

Bestel jouw buffet bij De Buffetten Boer

Een Hollands buffet met echte Nederlandse gerechten is dus de perfecte manier om een gezellige dag mee af te sluiten. En met de service van De Buffetten Boer heb je er geen omkijken naar! Wij leveren de gerechten vers en klaar af, zodat jij direct aan tafel kunt met ons heerlijke stamppotbuffet. Aan het einde van de dag halen wij alles weer op en maken we alles schoon.

Ga voor het heerlijke stamppottenbuffet
  • De beste versproducten van slager
  • Verse tafelzuur, augurken en piccalilly
  • Inclusief opwarmschalen, borden en bestek
  • Breng- en haalservice
  • Géén afwas
Kies en bestel jouw buffet
Elk moment genieten van een heerlijk buffet
De Buffetten Boer biedt alles om je buffet compleet en ambachtelijk te maken:
  • Vandaag vóór 23.59 besteld, overmorgen geleverd
  • Wijzig je bestelling tot 2 dagen vóór levering.
  • We brengen je buffet én halen alles weer op, gratis.
  • Met borden, bestek en servetten
Bekijk alle buffetten
Terug naar blogs

Meer interessante blogs

WK voetbal 2022 met De Buffetten Boer

Het wereldkampioenschap voetbal is inmiddels al een aantal weken onderweg! Met het Nederlands elftal als kanshebber beloven de komende wedstrijden een waar spektakel te worden! Heb je nog niets georganiseerd? Lees dan snel verder.